Sandviç Panel Nedir


Sandviç panel, yapıları dış etkenlerden koruyan, güçlü bir duruş için en pratik ve ekonomik çözüm sunan sistemdir. Sandviç paneller; modern, hafif ve dayanıklı yapı elemanları olarak, binaların çatı ve cephelerini kaplamak, yalıtımlı iç bölmeler veya soğuk depolar elde etmek için kullanılır. Yapınızın dört bir yanında ve çatısında yer alarak sizi dış etkenlere karşı koruyan sandviç paneller; iki ince yüksek yoğunluklu metal yüzey arasına, kalın ve düşük yoğunluklu yalıtım malzemesi doldurularak üretilir. Kendi düşük ağırlığına karşın yüksek yük taşıma kapasitesine sahip bu yapı elemanları, montaja hazır olarak kesintisiz hatlarda üretilir. Yapıların ihtiyacına göre farklı yalıtım malzemeleri seçmek gerekir. PUR, PIR, Mineral Yün ve EPS olmak üzere tüm yalıtım tiplerinde sandviç panel üretimi yapılır. Yapınız için hangi sandviç panelin uygun olduğuna; yapınızın ısı, nem, ses yalıtımı ve yangına dayanım ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak seçimi yapabilirsiniz. Sandviç paneller genel olarak endüstriyel tesisler, ticari yapılar, soğuk depolar, sosyal yapılar, enerji santralleri, tarım ve hayvancılık yapılarında kullanılmaktadır.

Sandviç Panelin Kullanım Ömrü


Kompozit bir ürün olan sandviç panel, iki metal yüzey ile yalıtım malzemesinin bir araya gelmesinden oluşur. Sandviç panellerin uzun ömürlü yapısını koruması, yapının ihtiyacına, bulunduğu çevre ve iklim şartlarına göre ürün bileşenlerinin doğru teknik özelliklerde seçilerek tasarlanmasına bağlıdır. Sandviç panellerin dış yüzeyi, sıcaklık değişimlerine, UV ışınlarına ve dış çevre şartlarına karşı dayanıklı olmalıdır. İç yüzeyi ise, yapının iç ortamından kaynaklanabilecek kimyasal ve fiziksel etkiler ile yoğuşmaya karşı dayanıklı olmalıdır. Bunun yanında yapının ihtiyacına uygun olarak kullanılan yalıtım malzemesi ile oluşturulan sandviç panellerin maruz kalacakları yüklere göre taşıma kapasiteleri de doğru hesaplanmalıdır. Standartlara uygun olarak yapılan montaj sonrasında, sandviç panellerin ve aksesuarların yılda en az bir kere kontrol edilerek temizlik ve bakım işlemleri yapılmalıdır. Çevresel şartlar sebebiyle oluşan hasarlar ise zaman kaybetmeden onarılmalıdır.

Sandviç Panel Ölçüleri


Endüstriyel yapıların ve sosyal alanların yanı sıra, askeri, zirai, prefabrik yapılar, şantiye binaları, silolar gibi alanlara da uygulanabilen sandviç panellerin faydalı eni 1000 mm, boyu ise projenizin ihtiyacına uygun ölçülerde üretilebilir. Sandviç panel ebatları hesaplanırken yalıtım kalınlığı da dikkate alınmalıdır. Yalıtım dolgu tipleri ve kalınlıkları yapınızın özelliğine göre seçilmelidir. Yapınızın çatı ve cephesinde kullanılacak Sandviç Çatı ve Cephe Panelleri’nin yalıtım tiplerine göre kalınlıkları; PUR / PIR yalıtım tipinde 40 mm ile 200 mm, Mineral Yün yalıtımında 50 mm ile 150 mm, EPS yalıtımında ise 40 mm ile 150 mm arasında değişmektedir. Soğuk Depo Panellerde PUR / PIR yalıtım kalınlıkları 80 mm ile 200 mm, Akustik Panellerde Mineral Yün yalıtım kalınlıkları 50 mm ile 150 mm arasında değişmektedir. Sandviç panellerin ölçüleri ve diğer teknik bilgiler için lütfen Dibor'a danışınız.
1. Bobin Açıcı
2.Korona Ünitesi
3.Roll Form Ünitesi
4.Mineral Yün Besleme Ünitesi
5.PUR / PIR Döküm Ünitesi
6.Double Belt Press
7.Boy Kesim Ünitesi
8.Soğutma Ünitesi
9.İstifleme Ünitesi
10.Paketleme Ünitesi

Sandviç Panel Katmanları

Yapılarınız için ısı, ses, su yalıtımının yanı sıra yangın ve yük dayanımı da sağlayan sandviç paneller; iç yüz, dış yüz ve yalıtım tabakası olmak üzere 3 katman halinde üretiliyor.

Sandviç Panel Uygulama Alanları

Sandviç panel; fabrikalardan stadyumlara, alışveriş merkezlerinden yüzme havuzlarına pek çok yapı için dayanıklı ve ekonomik bir çözüm. Sanayi yapılarının ve sosyal alanların yanı sıra, askeri yapılar, zirai yapılar, prefabrik yapılar, şantiye binaları, silolar ile konutlar gibi yeni uygulama alanlarıyla da sandviç panel, dünyada her geçen gün daha fazla tercih edilen bir ürün olarak öne çıkıyor.

Sandviç Panel Avantajları

Hızlı ve Kolay Montaj

Kesintisiz hatlarda üretilen sandviç paneller, geleneksel sistemlerin aksine, tesisinizin yapısına göre istediğiniz ölçülerde, yalıtım tipinde ve renklerde hazırlanan, mühendisliği ve kalite kontrolü önceden fabrikada yapılan, montaja hazır, birbirlerine tam uyumlu parçalar halindedir. Sandviç panellerin montajı, geniş yüzeylerde bulunan az birleşim noktası sayesinde çok kolaydır. Gelişen nakliye imkanları ve mekanik kaldırma ekipmanlarının yardımıyla taşıma ve kaplama süresi oldukça azalır. Böylece projeniz kısa sürede teslim edilir, zamandan tasarruf etmiş olursunuz.

Mükemmel Isı Yalıtımı

Isı yalıtımı, kışın ısınmak yazın serinlemek için harcanan enerjiyi azaltmak ve konforlu ortamlarda yaşamak amacıyla ısı geçişini engelleyen önlemler almak demektir. Sandviç paneller ısı yalıtımı için oldukça uygun bir yapı malzemesidir. Sandviç paneller, PUR, PIR, EPS ve Mineral Yün yalıtım malzemeleri sayesinde yüksek ısı yalıtımı sunar. Sandviç panellerle yapacağınız ısı yalıtımı, ısı hareketleri ile yoğuşmadan kaynaklanan küf, nem gibi problemleri önler, yapınızın sağlam ve uzun ömürlü olmasını sağlar. Sandviç panellerde yalıtım malzemesinin kalınlığı, yük taşıma kapasitesine, bölge şartlarına, yapının kullanım amacına ve ısı yalıtım değerine göre değişiklik gösterir.

Yatırım Ekonomisi

Bir çok yapı türünde, uygun sandviç paneli seçerek hem konstrüksiyon hem de montaj süresinden tasarruf edebilirsiniz. Kolay montaj özellikleri sayesinde bina içi aktiviteleri etkilemeden genişleme ve yenileme yapabilirsiniz. Üstelik, paneller sökülüp tekrar kullanılabileceğinden hem ekonomik, hem de pratiktir. Sandviç panellerin hafif olması, nakliye ve temel konstrüksiyon maliyetlerinde de size avantaj sağlar. Ayrıca dayanıklı yapıları sayesinde bakım maliyetleri düşük olur. Kısacası sandviç panel, hızlı ve estetik bir çözüm olduğu kadar, uzun ömürlü olma özelliğiyle de ekonomiktir.

Yapılarınızda Estetik Görünüm

Yapınızın görünümü, hayallerinizin aynası gibidir. Bu yüzden yapılarınızın estetiği için sandviç panellerimize her gün yeni fikirler ekliyoruz. Yatay, düşey veya açılı olarak yerleştirilebilecek yapıda ve değişik renklerde tasarlanan sandviç panellerle yapınızın dış cephelerine hareket kazandırabilir, estetik bir görünüm elde edebilirsiniz. İç bölmelerde de kullanılabilme özelliği sayesinde sandviç panellerle farklı tasarımlar yaratabilirsiniz.

Yüksek Yangın Direnci

Binanız için yangın yalıtımına uygun sandviç panel seçerseniz, olası bir yangın durumunda yangının bina içinde ve çevresinde büyümesini geciktirmiş, binadaki can ve mal güvenliğini de korumuş olursunuz. Yangın yalıtımı için sandviç panel seçerken, yangına dayanım süresini, yangına karşı direnci, yapınızın büyüklüğü ve yüksekliği gibi etkenleri göz önünde bulundurmalı, Mineral Yünlü ya da FM onayı bulunan PIR dolgulu sandviç panelleri tercih etmelisiniz.

Hava ve Su Sızdırmazlığı

Teknopanel sandviç panelleri, sahip olduğu mükemmel birleşim detayı sayesinde su ve hava sızdırmaz. Isı yalıtımının sürekliliğini sağlayan sandviç paneller sayesinde yapınızın hiçbir noktasında ısı kaybı olmaz. Böylece, yapınızda ısıtma ve soğutmayı kontrol altına alırsınız, enerji verimliliği sağlarsınız. Su sızdırmazlık özelliğine sahip sandviç paneller, kar ve yağmur gibi doğa şartlarına karşı aktif su yalıtımı yapar, nem ve küf oluşumunu engeller. Böylece yapınız için sağlıklı ve konforlu bir ortam sağlanmış olur, taşıyıcı sistemlerde korozyon oluşmasını engeller. Yapınızın dayanıklılığını artırarak gücüne güç katar.

Gürültüsüz Yapılar

Gürültünün insan üzerindeki zararlı etkilerini en aza indirmek, istenmeyen sesleri dışarıda bırakmak ve gürültülü alanlardan çevreye yayılan sesi de azaltmak için ses yalıtımı yapmak olmazsa olmazdır. Çatı ve cephelerde kullanılan akustik özellikli sandviç paneller, mineral yün yalıtım dolgusu ve perfore sac yüzeyi sayesinde üstün ses yalıtımı özelliğiyle gürültüden uzak, sağlıklı ve konforlu alanlar yaratarak iş verimini artırır, iş kazalarının oluşmasını engeller.

Sandviç Panel Boya ve Renk Seçimi

Sandviç panellerin iç ve dış yüz özellikleri, yapınızın maruz kalabileceği çevre şartlarına göre belirlenmelidir.
Sandviç panelin dış yüzü; atmosferik kirlilik, rüzgar, güneş ve ultraviyole ışınlarına temasla oluşan sıcaklık değişimleri ile kimyasal ve fiziksel etkilere dayanıklı olmalıdır.
İç yüzü ise, sandviç panelin ısı yalıtım tabakası sayesinde dış yüze göre daha düşük sıcaklığa sahiptir. Böylece iç yüz, atmosfer koşullarından ve UV ışınlarından etkilenmez. Ancak iç yüzeyler, yapınızın iç ortam şartlarından kaynaklanan yoğuşma ve kimyasal gazlar gibi farklı kimyasal ve fiziksel etkilerle karşı karşıya kalabilir.
Sandviç panel yüzeylerinde kullanılacak metal alt katman, boya tipi ve renk seçimleri; yapınızın işlevi, maruz kalacağı çevre şartları, estetik ve ekonomik ihtiyaçlara göre yapılmalıdır.
Sandviç panellerin metal yüzey alternatifleri:
• Sıcak daldırma galvaniz veya galvalum sacın boyanmasıyla elde edilen boyalı sac
• Naturel veya boyalı alüminyum ve paslanmaz çelik
En çok tercih edilen alt katman olan galvaniz sac, sandviç panelin yapısal dayanımını güçlendirir, yalıtım tabakasını koruyarak sandviç panelin daha uzun ömürlü olmasını sağlar.

Boyalı Galvaniz Sac Katmanları

Boyalı Galvaniz Sac Üretim Aşamaları

Sıcak daldırma yöntemiyle 100 gr/m2 - 275 gr/m2 arasında çinko tabakasıyla kaplanarak galvanizlenen sac, rulo boyama olarak adlandırılan yüksek otomasyonlu kesintisiz hatlarda üretilir.
Rulo açıldıktan sonra alt ve üst yüzeyler özel kimyasallarla temizlenir, ardından korozyon direncini artırmak ve boyanın tutunmasını güçlendirmek için kromatlanır. Her iki yüzeye astar uygulanır. Arka yüzey astarının görevi, sandviç panel yalıtım tabakasının yapışkanlığını artırmaktır. Astarlı yüzeyler fırınlandıktan sonra, ön yüzeye son kat boya uygulanır. Ardından tekrar fırınlanır, soğutulur ve sandviç panel üretiminde kullanılmak üzere hazır boyalı rulolar halinde paketlenir.
1.Yalıtım Tabakası
2.Arka Astar
3.Kromatlama
4.Galvanizleme
5.Sac
6.Galvanizleme
7.Kromatlama
8.Astar Primer
9.Son Kat Boya